TSroGpYoGUA6TfY6TUC9BSO6TY==

Racii oltenești, vedeta bucatelor de la „Dolju-n bucate”

Racii oltenești, vedeta bucatelor de la „Dolju-n bucate”

 Peste 100 de persoane au participat luni la „Raci la Dolju-n bucate”, pentru a degusta mâncăruri tradiționale din Oltenia și din Bulgaria. Organizată la Galeriile „Cromatic“, festivitatea a adunat produse gătite de voluntari din județul Dolj, dar și de la Vidin.

Luni, puțin după orele prânzului, cuvântul care ar descrie cel mai bine evenimentul de la Galeriile „Cromatic“ a fost „poftă”. De la vestiții raci oltenești, umpluți atât cu carne, cât și nuci sau fasole, și până la brânzeturi și alte produse tradiționale, manifestarea culinară a arătat ca un real succes.

La eveniment au fost prezenți peste 100 de oameni care au așteptat cu poftă să deguste din exponatele culinare prezentate. Printre invitați s-au numărat pasionați de gătit din Moțăței, Carpen, Galicea Mare, din municipiile Calafat și Băilești, și din orașul Bechet. Au fost prezenți și elevi și profesori ai Liceului de Industrie Alimentară din Craiova.

„Proiectul de la această ediție este dedicat racilor. Oamenii se gândesc la racii de apă, nu la acei ardei pe care noi îi folosim la scară largă în gastronomia oltenească. De la ciorba de raci, la raci la cuptor umpluți cu diverse, aceștia au fost gătoți special pentru acest eveniment. Am încercat să aducem din diverse locuri parteneri de proiect, inclusiv din Bulgaria. Această ediție a reunit, ca de fiecare dată, voluntari din județul nostru, voluntari care au făcut ca de fiecare dată ca mesele să fie foarte îmbelșugate. Ei vin de fiecare dată doar voluntari. Vin fără să aibă vreo obligație, iar singura recompensă pentru munca lor este admirația noastră”, a spus Amelia Etegan, manager la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Lângă racii apetisanți au fost expruse și prăjituri, bunătăți din cămară, pâine coaptă-n țăst, turte pe plită, mămăliguță și brânză, ceapă și usturoi verde, mâncare de urzici, dragavei cu carne la găleată sau garniță cum îi zic în unele locuri, pui fript în pâine, prăjituri, dulcețuri. Nici băuturile tradiționale, precum vin și țuică, nu au lipsit de pe mesele evenimentului de luni.

sursa text:jurnalulolteniei.ro

0 Comentarii