TSroGpYoGUA6TfY6TUC9BSO6TY==

Un doljean a descoperit o comoară arheologică pe care a uitat să o anunțe autorităților

Un doljean a descoperit o comoară arheologică pe care a uitat să o anunțe autorităților
Un doljean, pasionat de arheologie și posesor al unui aparat de detectat metalele, se lăuda zilele trecute pe Facebook că a descoperit în curtea unui localnic din Ciupercenii Noi mai multe piese arheologice.

Probabil pentru a beneficia de despăgubiri din partea Ministerul Culturii, Dan Cioclea, în vârstă de 59 ani ,din comuna doljeană Desa, a susținut în fața autorităților că a găsit întâmplător cele 149 de piese din epoca bronzului, în mare majoritate de provenineță romană, pe terenul unui localnic din Ciupercenii Noi, unde fusese chemat sub pretextul găsirii unei piese metalice de la un tractor.


 “Poliţiştii specializaţi pe linia protejării patrimoniului cultural naţional din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj au constatat faptul că un bărbat de 59 de ani, din comuna doljeană Desa, persoană autorizată să deţină un detector de metale, nu a respectat prevederile legale referitoare la protejarea patrimoniului arheologic, fapt pentru care acesta a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei. Ca măsuri complementare, poliţiştii au dispus confiscarea unui număr de 149 de bunuri arheologice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional. Astfel, poliţiştii au stabilit faptul că, cel în cauză nu a anunţat, în termenele legale, descoperirile arheologice pe care acesta le-a făcut, încercând totodată să inducă în eroare autorităţile competente”, se precizează într-un comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj. 

Printre piesele descoperite în locuința lui Dan Cioclea se numără și un topor din bronz, care se numește “celt” și datează din perioada anilor 1200-1000 î. H. Conform legii, descoperirile arheologice întâmplătoare se anunță, în termen de cel mult 72 de ore, primarului unității administrativ-teritoriale de către persoana descoperitoare, proprietarul ori titularul dreptului de administrare a terenului în cauză.

Doljeanul Dan Cioclea nu a anunțat autoritățile doljene, însă a postat întreaga comoară descoperită pe Facebook.

sursa / lupamea.ro

0 Comentarii