TSroGpYoGUA6TfY6TUC9BSO6TY==

Tradiţia recuperării crucii aruncate de preot în Dunăre, la Bobotează, este respectată cu sfinţenie în fiecare an la Calafat

Tradiţia recuperării crucii aruncate de preot în Dunăre, la Bobotează, este respectată cu sfinţenie în fiecare an la Calafat

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri practicate de Bobotează este aruncarea Sfintei Cruci în apă, cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primind binecuvântarea preotului. Mai mult, acesta va avea noroc tot anul, spune tradiţia! Va fi ferit de boli şi de rele, va avea parte de belşug şi spor în toate!

Înainte vreme, crucea era cioplită cu toporul din gheaţa care se forma la suprafaţa Dunării sau a lacurilor. Mai apoi, a fost realizată din lemn. În vechime, cel care o găsea primul şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de ceilalţi.

În acest an, crucea a fost recuperată de Viorel Daniel Oancă, un veteran al recuperarii crucii, are 37 de ani şi, pe lângă faptul că va avea noroc tot anul – dacă e să dăm crezare credinţei populare –, s-a ales şi de această dată cu un premiu în valoare de 1.000 de lei, oferit de Primăria municipiului Calafat.

Obiceiul aruncării crucii în Dunăre nu este însă singurul care se practică, în această perioadă, la Calafat şi în localităţile din zonă. În noaptea dintre Bobotează şi Sf. Ion aici au loc Păzitul fântânilor şi Iordănitul, ambele reprezentând pentru localnici mai mult prilej de petrecere. Tineri sau vârstnici, aceştia „răpun” gerul Bobotezei de obicei cu muzică şi jocuri populare, dar şi cu vin şi ţuică fiartă. Cu atât mai mult dacă îşi sărbătoresc onomastica…








0 Comentarii